Gamla lampor köpes Stockholm

I äldre tider var eldens sken människornas enda ljuskälla när solen gått ner. Först användes vedbrasor och facklor som ljuskällor. Tidiga typer av lampor är oljelampor och lampor med ljushållare för levande ljus. Idag är ljuskällor som drivs med elekricitet den absolut vanligaste och mest praktiska.

Vi köper antika belysningsföremål i de klassiska stilarna barock, rokoko, gustaviansk och empire från 1700- och 1800-talen. Även modernare belysning fram till omkring 1950 är av intresse.

Vårt specialistområde är alla typer brännförgyllda bronser så som ljusstakar, kandelabrar, amplar och ljuskronor.

Vi köper också föremål i dåligt skick så kallade renoveringsobjekt, även defekta eller reservdelar är av intresse.

Ljusstakar empire

Sälja gamla lampor

Har du något du är intresserad av att sälja? Tveka inte att kontakta oss för att få en kostnadsfri värdering.

Lite fakta om gamla lampor

  • Ljuskrona: Större vackert utarbetad takhängd lampa. Kräver ofta hög takhöjd eller att hänga ovanför ett bord. Är den behängd med prismor av glas eller kristall kan den även kallas kristallkrona.
  • Ljussax: Verktyg för att snoppa av veken på levande ljus när veken blivit för lång och därmed börjat osa. Viktigt redskap i äldre tider då talgljus användes. Den kan även användas för att släcka ljuset och har en spets som man kan peta upp veken med. Idag har levende ljus en självförintande veke som gjort att ljussaxen inte har något praktiskt användingsområde.
  • Ampel: Taklampa som har formen av en upphöjd skål. Ofta hänger skålen i kedjor.
  • Kandelaber: En typ av ljusstake för två eller flera ljus.
  • Brännförgyllning: Äldre ytbehandling där ett tunt lager guld läggs på en odädel metall. Detta genom att ett amalgam bestående av guld och kvicksilver penslades på föremålet och bränns bort så att kvicksilvret förångas. Denna metod används sällan idag då det bildas mycket giftiga kvicksilverångor i processen.