Mynt, medaljer och ordnar köpes Stockholm

Mynt är ett präglat metallstycke som är avsedda att användas som betalningsmedel. Medaljer liknar mynt rent tekniskt men används inte som betalningsmedel och brukar ges ut som minne, pris eller belöning. Äldre mynt och medaljer brukar vanligen vara tillverkade av guld, silver eller koppar.

Ordnar är en militär eller civil utmärkelse som brukar bäras offentligt. Ofta innebär att man tilldelats en orden att man är ordensmedlem, det vill säga medlem i ett sällskap.

Vi köper äldre och även modernare (fram till omkring år 1970) mynt, medaljer och ordnar. Hela ordens-, medalj- och myntsamlingar är också av intresse.

Gamla mynt och medaljer köpes

Sälja mynt, medaljer och ordnar

Har du något du är intresserad av att sälja? Tveka inte att kontakta oss för att få en kostnadsfri värdering.

Lite fakta om mynt, medaljer och ordnar

  • Myntprägling: Även kallad myntning är processen för tillverkning av mynt. Detta genom att ett myntämne (en metallbit) pressas samman med graverade stålstampar under stort tryck så myntämnet får stålstampens spegelvända dekor. Mynt präglas för det mesta en gång medans medaljer ofta präglas flera gånger.
  • Mynthandel: En affär som främst bedriver handel med mynt, medaljer, sedlar eller ordnar.
  • Kraschan: Även kallad ordensstjärna eller bröststjärna är ett ordenstecken av högre grad som fästes direkt på kläderna likt en brosch. Den brukar ofta ha formen av en stjärna och brukar bäras på bröstsidans nedre halva.
  • Myntfot: Eller myntstandard är genom lag bestämda förhållanden mellan myntmetall, vanligtvis guld eller silver, och myntets valör.