Antika vapen och militaria köpes

Marknaden för antika vapen består av en relativt liten grupp samlare som är nischade inom ett smalt samlarområde. Vi har över 40 års erfarenhet av att samla gamla vapen och ett brett internationellt kontaktnät inom dessa samlarkretsar.

Vårt specialistområde är alla typer av vapen och militära samlarsaker tillverkade före år 1900.

Inom skjutvapen handlar vi enbart med mynningsladdade vapen tillverkade före år 1890 som ej är licenspliktiga i Sverige.

Vi är intresserade av att köpa hela samlingar eller enskilda föremål, även defekta eller reservdelar.

Antika vapen köpes

Sälja gamla vapen

Funderar du på vad du har för något eller har något du är intresserad av att sälja? Tveka inte att kontakta oss för att få en kostnadsfri värdering eller rådgivning.

Lite fakta om gamla vapen

Vapen är det sakområde som i mänsklighetens historia som ständigt legat i teknikens framkant. Vapenteknik är ett område som det i alla tider satsats stora ekonomiska resurser inom. De första vapnen var knölpåkar och spjut som användes i krig och jakt. Samlarområdet antika vapen och militaria är intressant eftersom det är föremål som format vår historia och man får möjligheten studera dåtidens högteknologi inom teknik och hantverkskunnande.

  • Blankvapen: Är alla vapen som har en klinga av metall som är till för att sticka, skära eller hugga. Några exempel är knivar, svärd, värjor, sablar, bajonetter.
  • Skjutvapen: Även kallade eldvapen, är pistoler, gevär och kanoner. Exempel på äldre typer av skutvapen är luntlås, hjullås, flintlås och slaglås.
  • Militaria: Samlarsaker som är relaterade till militären och polisen. Kan vara uniformer, ordnar, medaljer, insignier samt andra tillbehör och dekorationer.
  • Mynningsladdare: För det mesta äldre typer av skjutvapen som man laddar framifrån. Detta genom att lägga i laddning och kula genom mynningen i pipan med hjälp av en laddstake.
  • Bössa: Är ett långt handeldsvapen det vill säga ett gevär.
  • Räffling: Innebär att loppet på ett eldvapen har spår som är spiralformade för att ge kulan rotation så den får en stabilare färd genom luften. Upphöjningen mellan spåren kallas bommar och normalt sett används spetskula. Slätborrade vapen som inte har räfflor är enbart gjorda för att avfyra rundkulor. Att tillverka en pipa med räffling är betydligt mer komplicerat och dyrare än en slätborrad pipa.
  • Kulgevär: Kallas även för studsare. Är vapen för avfyrning av kulor och brukar ha ett räfflat lopp.
  • Svartkrut: Den äldsta typen av krut som består av salpeter, träkol och svavel. Brukar kallas ett mekaniskt krut eftersom det inte är en kemisk förening utan ämnen som mekaniskt blandats samman. Till skillnad mot modernt röksvagt krut så ryker svarktutet mycket vid avfyrning. Svartkrut efterlämnar också beläggningar på vapnet som suger åt sig fukt som kan orsaka korrision på metallen. Därför är rengörning av svartkrutsvapen viktigt efter användning.
  • Fängkrut: Svartkrut som brukar vara finmalt som placeras i fänghålet för antändning av huvudladdningen. Används i mynningsladdade vapen så som luntlås, flintlås och äldre kanoner.
  • Kavel: Själva handtaget på ett blankvapen så som en värja eller sabel.
  • Portepé: En handrem på blankvapen som fästes kring handleden som förhindrar att vapnet tappas i strid.
  • Bajonett: Stickvapen som fästes fram på gevär för att använda det i närstrid. Vissa bajonetter kan även användas som redskap.
  • Sabel: Blankvapen för det mesta med böjd enkelslipad klinga.
  • Försöksmodell: Vapen som tillverkats i begränsat antal, vanligtvis för militära andamål, för test och utvärdering om den ska börja serietillverkas.
  • Vapenlicens: I Sverige är skjutvapen som har tillverkats före år 1890 och som inte är avsedda för gastäta enhetspatroner ej licenspliktiga. Är du osäker på vad du har får något så är du välkommen att kontakta oss.